Blog
11.12.2019.

Kad je vreme za prvi bicikl?

Kako izabrati pravu veličinu dečijeg bicikla?

Deca vole da voze bicikl.
Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme da njihovo dete krene da se uči vožnji bicikla. Iako je zlatno pravilo "što pre to bolje" ipak nije moguće dete prerano učiti vožnji bicikla. Evo par korisnih informacija o tome.
Koju veličinu bicikla treba da kupite Vašem detetu?

Kada je pravo vreme da kupim detetu bicikl?
Od 2-4 godine dete može samostalno da vozi tricikl ili bicikl sa pomoćnim točkovima, tako da je to pravo vreme za kupovinu prvog bicikla. Na triciklu dete uči da okreće pedale, upravlja, koči, sedi na sedištu, ali ne može da razvije osećaj za balans, što je i najveća mana bicikla na tri točka.

Većina dece prvi put proba da vozi bicikl na dva točka između treće i četvrte godine. U uzrastu između 4 i 8 godina većina mališana ima razvijenu fizičku koordinaciju i spretnost, dobru ravnotežu i već su naučili da okreću pedale i da se zaustave, tako da su sve to dobri preduslovi za uspešnu vožnju.

Takođe u ovom uzrastu deca su i mentalno spremna, samouverena i motivisana da voze bicikl. Međutim, dešava se da su neka deca spremna da voze bicikl tek sa 10 godina, tako da ne treba brinuti ako primetite da vaše dete još nije spremno i odbija da sedne na bicikl.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine bicikla?
Bicikl za dete najbolje je  kupiti u specijalizovanim biciklističkim prodavnicama, kako bi odgovarajuću veličinu bicikla podesili u skladili sa potrebama Vašeg deteta.
PAŽNJA! Zbog bezbednosti deteta, odrađen nulti servis je obavezan.
Prvi servis je od velikog značaja za dugotrajnost bicikla. (posle mesec dana vožnje podešavaju se svi delovi koji su počeli da se koriste i amortizuju redovnom upotrebom)


Kako odrediti pravu veličinu bicikla?
Prevelik bicikl predstavlja opasnost po dete i može da dovede do povreda. Takođe, ako je dete preraslo bicikl ono ne može dobro da okreće pedale, udara kolenima u korman, pa ne može da uspostavi ravnotežu a samim tim ni da vozi bezbedno.

Veličina bicikla za dete određuje se prema prečniku točka, a ne prema visini sedišta i veličini rama kao što je to slučaj kod bicikla za starije.

Evo kako na osnovu uzrasta i visine deteta možete odrediti koji bicikl je odgovarajuće veličine:


Od 2 do 4 godine

Ako je dužina detetove noge sa unutrašnje strane između 35 i 42 cm, prečnik točka bicikla bi trebalo da bude 12’’. U ovoj kategoriji bicikla uglavnom imaju pomoćne točkove, koji se kasnije mogu demontirati.

 

Od 4 do 6 godina

 

Ako je dužina detetove noge sa unutrašnje strane između 40 i 50 cm,veličina točka bicikla bi trebalo da bude 16’’. Bicikli sa točkovima ovog prečnika dostupni su u više verzija za dečake I devojčice sa I bez pomoćnih točkova.


Od 5 do 8 godina

Detetu ovog uzrasta odgovara bicikl sa prečnikom točka od 20’’, ako je dužina detetove noge sa unutrašnje strane između 45 i 55 cm. Većina ima zadnje kočnice, a neka imaju i prednje. U ovom uzrastu, bicikl možete birati između jedno brzinca (sa kontrom-kočenje sa pedalom) ili brzincem. Brzinace je adekvatan za dete, koji je savladao vožnju na biciklu i stabilan je.

 

Od 7 do 12 godina
Kada dete napuni 8-9 godina (visina deteta 135 – 145 cm) tada je potreban bicikl veličine točkova 24”, u toj veličini postoje bicikli sa jednom i sa više brzina, sa manje ili više dodatne opreme.
Često sa 10+ godina detetu je potreban bicikl veličine točkova 26” sa nižim ramom. To je najaktuelnija veličina točkova i dalje u životu se kupuju bicikli sa većim ramom.

 

Na šta roditelji treba da obrate pažnju?
•    Vodite računa da su sedište, korman i točkovi čvrsto stegnuti
•    Redovno podmazujte lanac
•    Proveravajte kočnice kako bi se uverili da dobro rade. Bicikl za mlađu decu (mlađu od 7 godina) ne bi trebalo da imaju dve ručne kočnice već samo nožnu I jednu ručnu.
•    Proveravajte gume i pedale
•    Proverite kako je dete obučeno, jer ne bi smelo da nosi obuću koja ima dugačke pertle ili odeću koja ima pantljike koje se mogu zaglaviti u točku.


Zašto je važna kaciga?

Kaciga, kao i štitnici veoma su važni naročito za dete koje uči da vozi bicikl, jer štite od eventualnih povreda u slučaju padova.

 

Kaciga treba da bude odgovarajuće veličine, ni prevelika, ni premala, a određuje se prema obimu glave deteta. Kvalitetnije, I naprednije kacige, imaju od pozadi mehanizam ‘’roll system’’, koji služi za podešavanje i precizno stezanje kacige na glavi bicikliste.Takođe, podešavanje, pravilno nošenje kacige I odgovarajuće veličina kacige je od velikog značaja za bezbednost svakog deteta I odrasle osobe.

Dopustite detetu da samo izabere štitnike i kacigu, koja mu se dopada i koju će sa uživanjem nositi.


Cyclomania tim.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Mar.
2020.
Blog
Odlučili ste se baviti biciklizmom ili se vozite svakodnevnodo posla i nenepoznat Vam je biciklistički rečnik? Tu smo mi, da Vam približimo najosnovnije delo...
12.
Feb.
2020.
Blog
Kada je vreme za prvi bicikl? Kako izabrati pravu veličinu dečijeg bicikla? Deca vole da voze bicikl. Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme da njih...
26.
Dec.
2019.
Blog
Vožnja biciklom je kao i plivanje ili hodanje...Jednom kad naučite voziti bicikl, nikada nećete zaboraviti tehniku vožnje čak i u slučaju da godinama niste v...
string(0) ""
string(0) ""