Blog
24.12.2020.

ELEKTRIČNI TROTINETI – SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE - NAŠ SERVIS 065 873 82 55

 

Popularnost električnih trotineta sve više raste, potpuno opravdano rekli bi smo. Njihova praktičnost, jednostavnost, mali gabariti i činjenica da gradske gužve ne postoje za ove dvotočkaše dovoljan su razlog za tako nešto. Najčešće se koriste u većim gradovima, jer tu i jeste najveća potreba da se izbegnu gužve koje postaju sve češće a broj automobila sve veći. Jedno od mogućih rešenja jesu upravo električni trotineti.

Svima nam je jasno da ne možemo u Grčku na more trotinetom ali neke od očiglednih prednosti u odnosu na automobil su:

  • Električni trotinet je neuporedivo jeftiniji od bilo kog automobila  kako pri samoj kupovini tako i kada je u pitanju održavanje (cena servisa i rezervnih delova), ali i kada pričamo o samoj vožnji.
  • Pri obavljanju svakodnevnih obaveza (kretanje po gradu, kraće destinacije, odlazak na posao i sl.) trotinetom ćete to obaviti daleko brže i bez stresa.
  • Oni su malih dimenzija i sklopivi su, ne morate da brinete o traženju parkinga nikad više, možete ih lako poneti sa sobom u kancelariju ili stan.
  • Mogu se kretati trotoarom ili biciklističkom stazom i tako izbeći gužve u saobraćaju.
  • Ne ispuštaju štetne materije i ne dovode do zagađenja vazduha što za automobile ne možemo da kažemo. To je jedan od bitnijih faktora i možemo reći pokazatelj da su električni trotineti svakako deo budućnosti.

 

ODRŽAVANJE

Električni trotineti su vrlo jednostavni za održavanje i ne zahtevaju nikakve skupe tretmane da bi vas služili kako treba. Ipak, potrebno je ispoštovati određena pravila kako bi vaš trotinet uvek bio spreman.

Prvi savet bi bio da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje ste dobili pri kupovini i tako ćete najčešće rešiti 90% nedoumica.

Obzirom da svaki proizvođač ima svoje neke karakteristike ovde ćemo se bazirati na univerzalne stvari koje mogu da se primene na većinu električnih trotineta.

 

PRITISAK U GUMAMA

Pritisak treba proveravati na svake dve nedelje kako bi izbegli nepotrebna oštećenja na gumi. Podatak o preporučenom pritisku u gumama možete pronaći na obodu spoljne gume. Ukoliko se pridržavate preporučenih vrednosti, smanjujete mogućnost oštećenja spoljne gume kao i bušenja unutrašnje gume za električni trotinet. Ako kojim slučajem posedujete pune gume za trotinet onda o ovim stvarima ne morate da brinete.

Postoji adapter za duvanje gume električnog trotineta, uz pomoć čega lakše možete naduvatu gumu.

 

BATERIJA

Na većini današnjih električnih trotineta baterije su litijum jonske koje su se pokazale kao daleko najefikasnije i najekonomičnije. Kao i sve ostale stvari i baterije imaju svoj vek trajanja a pravilnim korišcenjem moguće im je "produžiti" vek.

Na ovakvim baterijama nije potrebno "formatiranje". Napunjenost baterije treba da se kreće u opsegu od 10% do 90%. Ukoliko planirate da odložite vaš trotinet na duže preporuka je da se baterija ostavi na nekih 70%. Nikako ga ne ostavljajte potpuno ispražnjenog. Takodje treba izbegavati ekstremne temperature.

Pri punjenju  baterije isključivo treba koristiti originalan punjač električnog trotineta jer usled neadekvatnog i neodgovarajućeg punjača može doći do trajnog oštećenja baterije.

VOŽNJA ELEKTRIČNOG TROTINETA

Još uvek ne postoji zakon koji reguliše vožnju električnih trotineta i upravo zbog toga morate biti na dodatnom oprezu zbog velikog broja situacija koje nisu regulisane određenim propisom.

Ukoliko ste početnik i tek počinjete sa vožnjom, iako je vožnja poprilično jednostavna kao i same komande, ipak je potreban određen period navikavanja. Preporuka je da napočetku vozite sporije i brzinom pri kojoj se osećate sigurno. Različite podloge, pešaci i biciklisti... sve to može delovati zbunjujuće na početku ali vremenom ćete se navići. Kao dodatnu sigurnost možete nositi kacigu za električni trotinet i reflektujući prsluk u uslovima noćne vožnje.

Neka od pravila koja će vam pomoći:

  • Ukoliko želite da skrenete jednostavno se nagnite u tu stranu.
  • Obe noge držati na platformi radi sigurnosti i stabilnosti.
  • Posebno obratiti pažnju kada se vozi po neravnim podlogama i pri lošim vremenskim uslovima.
  • Ne kačiti teret na korman jer može da utiče na ravnotežu.

 

SERVIS ELEKTRIČNIH TROTINETA

Pošto smo ustanovili da su električni trotineti nesumnjivo budućnost prevoza i da njihova popularnost velikom brzinom raste, pitanje koje se samo nameće je: „Šta ako se nešto pokvari, guma probuši?

Potreba za servisom električnih trotineta je neminovnost. Kvarovi mogu biti mnogobrojni  te je od velike važnosti odabrati adekvatan servis koji će pregledom utvrditi kvar i isti otkloniti u najkraćem mogućem roku.


 

 

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Odličan tekst o električnim trotinetima i kako odabrati pravi. Dobri saveti oko održavanja električnih trotineta.

    29.12.2020. 01:03

Slični članci

01.
Nov.
2023.
Blog
Kako pripremiti i održavati bicikl za zimsku vožnju U nastavku, otkrijte deset ključnih saveta za pripremu i održavanje bicikla tokom zimskih meseci. &nb...
15.
Oct.
2023.
Blog
ŽIVITE U STANU? Neka Vaš bicikl “bezbrižno” prezimi. Sunčani dani i lepo vreme… Divan osećaj poznat samo biciklistima. Brz prevoz, ...
14.
Feb.
2023.
Blog
Ovo je vodič kako da izabereš odgovarajuće sedište za dete, a istovremeno imaš deblji novčanik i uži struk. :)
10.
Feb.
2023.
Blog
Koji bicikl odabrati? To je pitanje na koje će te morati sami dati odgovor. Ali, kako da znate koji bicikl Vama treba i koji je baš za Vas? Nadamo se ...
16.
Feb.
2021.
Blog
Kako odabrati pravu spoljašnju gumu za bicikl a ne pogrešiti?  Gume za bicikl koje se teže buše.  
10.
Feb.
2021.
Blog
Najvažniji saveti za izbegavanje krađe bicikla. Da biste izbegli da postanete žrtva krađe bicikla, svaki biciklisti bi trebalo da ima čvrstu bravu ...
28.
Jan.
2021.
Blog
DOBRODOŠLI u SQlab kod EKSPERTA ZA ERGONOMSKU OPREMU SPORTSKIH BICIKALA Sedlo bicikla, upravljač, rukohvat - ručke kormana kao i sam bicikl mora...
26.
Mar.
2020.
Blog
Odlučili ste se baviti biciklizmom ili se vozite svakodnevnodo posla i nenepoznat Vam je biciklistički rečnik? Tu smo mi, da Vam približimo najosnovnije delo...
12.
Feb.
2020.
Blog
Kada je vreme za prvi bicikl? Kako izabrati pravu veličinu dečijeg bicikla? Deca vole da voze bicikl. Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme da njih...
26.
Dec.
2019.
Blog
Vožnja biciklom je kao i plivanje ili hodanje...Jednom kad naučite voziti bicikl, nikada nećete zaboraviti tehniku vožnje čak i u slučaju da godinama niste v...