Blog
25.12.2019.

Kako očistiti bicikl od blata?

Jeste li ikada otišli na mtb vožnju, dužu drumsku vožnju ili pedalirali gradskim bicklom, a da Vas je zatekla na putu kiša? Ne govorimo o onoj kišici koju jedva osetite već o onom jakom pljusku zbog kojeg ste potpuno mokri u roku od nekoliko sekundi.

Ma naravno da jeste! Ne znamo zašto to uopšte pitamo, jer ko vozi bicikl rekreativno ili koristi isti kao prevozno sredstvo, sigurno mu se dogodilo i poznat mu je ovaj osećaj.  
Posle ove vožnje sledi čišćenje bicikla od prljavštine i blata! Što je najgore, često se ostavlja nakon ove vožnje bicikl u podrum, biciklanu, bez čišćenja pa se osušeno blato često nađe između pakni kočnica,na lancu ili na zupčanicima.
Ovo je nešto najgore što se može dogoditi za Vaš dvotočkaš, koji vas vozi svaki dan brzo i nesmetano kroz grad...
Kiše su sve učestalije a verovatno nemate toliko novca da često menjate delove biciklac(a i što bi),pa smo odlučiili podeliti sa Vama nekoliko jednostavnih saveta kako bi mogli i sami očistiti bicikl.
 

1. Odmah nakon vožnje dobro isperite bicikl

čuvaj svoj bicikl - on te verno vozi
 

Ako je zaista prljav, dajte mu dobru nego, vratiće Vam se višestruko! U ruke odmah uzmite baštensko crevo i ceo bicikl pod SLABIM mlazom okupajte. Nasuprot, jak mlaz mogao bi ući u neke komponente bicikla, kao što su kuglični ležajevi i oštetiti ih. Možete kantu napunite sa toplom vodom, natopite sunđer i lagano sperite blato. Zvuči jednostavno ali ne bi verovali koliko ljudi pogrešno peru bicikl.
U slučaju da živite u stanu i nemate dvorište, najbolje je bicikl odneti  na pranje u servis dvotočkaša. Naš specijalizovani servis bicikala u Novom Sadu  održava sve tipove bicikala i nudi i ovu vrstu usluge.
 

2. Dobro očistite srednji pogon, lanac i zupčanik na biciklu

Prilikom vožnje bicikla po blatu, točkovi konstantno bacaju blato na pogon bicikla. Kombinacija blata i peska na srednjem pogonu, kaseti i lancu recept je za preskakanje i trošenje lanca i zupčanika.

Za početak odmašćivačem premažite srednji lančanik,lanac,zupčanik i menjač. Ostavite da odmašćivač malo odstoji kako bi se delovi malo otpekli i nakon toga mlakom vodom očistite ceo pogon, lanac i zupčanik , kako bi ih očistili od prljavštine. 
U svakom slučaju  ako ćete koristiti detardžent za bicikl, pobrinite se da temeljno isperete bicikl od njega.

Uzmite  suvu  krpu i površinski prebrišite sve komponente pogona. Uzmite malu krpu i dobro obrišite sve delove pogona, poluge pedala, zupčanik, pogon, zupce na pogonu, zupčaniku, lancu i sve ostale sitne delove.

Nakon temeljnog čišćenja, lanac premažite sa lubrikantom, uljem. Umereno, bez natapanja, kako ne bi došli do prskanja po točkovima, gumama i kočnicama.

3. Očistite suspenzije i amortizere od blata


Obratite pažnju: prljavština, masnoća i blato obožavaju se sakriti između najsitnijih delova među kojima su sigurno susenzija, amortizeri bicikla.
Ako se suspenzije odmah ne očiste, nakon nekog vremena osetićete neujednačen i teži hod suspenzije, tj. suspenzija više neće raditi tako glatko kao što treba. Zato dobro očistite suspenziju i dobro je podmažite na svim mestima trenja.
I nemojte nikako misliti da ćete se moći izvući samo podmazivanjem bez prethodnog čišćenja cele suspenzije. Ova odluka bila bi zaista beskorisna, mogla bi biti uzrok još većih problema zbog stvaranja masnih i blatnjavih slojeva koji abrazivno deluju na celu suspenziju.


Čišćenje suspenzije nije mala stvar. Treba dopreti do same unutrašnjosti mehanizma koji je bez specijalnog alata i nepoznavanja postupka veoma opasan i ne bi ga svima preporučili. Jedino onima koji stvarno znaju šta i kako rade.Onima koji ipak nemaju iskustva preporučili bi dolazak u Cyclomania bike shop na detaljan servis suspenzija.

4. Dobro očistite kočnice, pakne i ležajeve

 

Ostaci blata i prljavštine najčešće ostanu između i ispod sitnih delova bicikla. Najbitnije je da dobro očistite pakne kočnica i obruč točka. Ležajeve ne morate čistiti baš nakon svake vožnje. Ako se često vozite blatnjavim rutama, bitno je da ih očistite bar jednom mesečno.

Ako niste dovoljno obučeni da rastavljate bicikl kako bi temeljino očistili sve bitne komponente, predlažemo Vam da donesete u naš servis. Naš stručni tim će to detaljno uraditi. Mislimo da se stvarno ne želite naći u situaciji da prilikom ponovnog sastavljanja otkrijete da nemate gde staviti nekoliko delova koje prvi put vidite-

Kako god, nemojte zanemariti čišćenje i pranje bicikla od blata jer vam bicikl ili barem neki njegovi vitalni delovi neće dugo trajati...
 

Cyclomania bike shop tim.

 

Sačuvano u omiljne
Alati 13324
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
800,00 RSD
Veličina
100ml
Sačuvano u omiljne
Alati 10277
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.099,00 RSD
Veličina
125ml
Sačuvano u omiljne
Alati 107
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
450,00 RSD
Veličina
70ml

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

01.
Nov.
2023.
Blog
Kako pripremiti i održavati bicikl za zimsku vožnju U nastavku, otkrijte deset ključnih saveta za pripremu i održavanje bicikla tokom zimskih meseci. &nb...
15.
Oct.
2023.
Blog
ŽIVITE U STANU? Neka Vaš bicikl “bezbrižno” prezimi. Sunčani dani i lepo vreme… Divan osećaj poznat samo biciklistima. Brz prevoz, ...
14.
Feb.
2023.
Blog
Ovo je vodič kako da izabereš odgovarajuće sedište za dete, a istovremeno imaš deblji novčanik i uži struk. :)
10.
Feb.
2023.
Blog
Koji bicikl odabrati? To je pitanje na koje će te morati sami dati odgovor. Ali, kako da znate koji bicikl Vama treba i koji je baš za Vas? Nadamo se ...
16.
Feb.
2021.
Blog
Kako odabrati pravu spoljašnju gumu za bicikl a ne pogrešiti?  Gume za bicikl koje se teže buše.  
10.
Feb.
2021.
Blog
Najvažniji saveti za izbegavanje krađe bicikla. Da biste izbegli da postanete žrtva krađe bicikla, svaki biciklisti bi trebalo da ima čvrstu bravu ...
28.
Jan.
2021.
Blog
DOBRODOŠLI u SQlab kod EKSPERTA ZA ERGONOMSKU OPREMU SPORTSKIH BICIKALA Sedlo bicikla, upravljač, rukohvat - ručke kormana kao i sam bicikl mora...
24.
Dec.
2020.
Blog
  Popularnost električnih trotineta sve više raste, potpuno opravdano rekli bi smo. Njihova praktičnost, jednostavnost, mali gabariti i činjenic...
26.
Mar.
2020.
Blog
Odlučili ste se baviti biciklizmom ili se vozite svakodnevnodo posla i nenepoznat Vam je biciklistički rečnik? Tu smo mi, da Vam približimo najosnovnije delo...
12.
Feb.
2020.
Blog
Kada je vreme za prvi bicikl? Kako izabrati pravu veličinu dečijeg bicikla? Deca vole da voze bicikl. Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme da njih...